,,ŞCOALA ALTFEL” este un prilej pentru diversificarea activităților educative și non formale pliabile pe gusturile și așteptările elevilor. De aceea încercăm să venim în întâmpinarea elevilor cu diverse propuneri care să stimuleze și să încurajeze afirmarea si implicarea lor.
În acest sens, ,,ŞCOALA ALTFEL” pentru anul școlar 2022-2023 a decurs după următoarea tematică:
ZIUA |
DATA |
TEMA ZILEI |
LUNI |
27.02. |
Educație antreprenorială și financiară |
MARȚI |
28.02 |
Siguranța pe internet.
,,DA VIEȚII, fără droguri!” |
MIERCURI |
01.03 |
Educație pentru cultură și tradiții |
JOI |
02.03 |
Educație pentru sănătate |
VINERI |
03.03 |
Educație civică. Educație rutieră |
Educație antreprenorială- invitat la această activitate a fost domnul conferențiar universitar LUCIAN SAVU (Tg. Mureș) care le-a vorbit elevilor din clasele V-VIII despre antreprenori și antreprenoriat.
Stimularea gândirii antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, constituind un motor al bunăstării oamenilor și comunităților. Și pentru că mentalitățile se formează de la vârste fragede este nevoie să pregătim tinerii pentru viața reală învățându-i cum să lanseze și să administreze business-uri profitabile și cum să creeze locuri de muncă pentru ei și prietenii lor, aducând valoare adăugată în comunitățile în care trăiesc.
Prezentarea a fost interesantă și utilă. Elevii trebuie să-și formeze o gândire antreprenorială, care îi va ajuta în viitor să fie independenți și inovatori, să-și asume riscuri, să accepte provocări și să caute soluții creative, indiferent dacă vor lansa o afacere sau se vor angaja. Copiii au participat activ la discuții, au pus și au răspuns la întrebări legate de temă.
Educație financiară -invitații, reprezentați ai băncii BCR, au vorbit elevilor din clasele V-VIII despre proiectul derulat de BCR
,, Școala de bani".
Astăzi, mai mult ca oricând, orice tânăr are nevoie de cunoștințe financiare de bază pentru a înțelege cum funcționează societatea și cum poate lua cele mai bune decizii pentru viitorul său.
Cunoașterea mediului financiar și abilitățile de a gestiona banii sunt esențiale pentru a ne descurca în sistemele economice complexe din prezent.
Au fost prezentate noțiuni legate de istoria banilor, necesități și dorințe, economisire, credite, dobânzi, investiții, siguranță financiară, schimb valutar și multe altele.
Copiii s-au arătat interesați de subiect și participat activ la discuții.
Pentru ziua de marți, Școala Gimnazială ,,CIREȘARII " Mediaș în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane -Centru Regional Alba-Iulia au organizat în data de 28.02.2023 în cadrul săptămânii ,,Școala Altfel " o activitate de informare cu privire la prevenirea traficului de persoane. Prezentarea a fost susținută de inspector de specialitate Iuliana Leah -ANTIP Alba-Iulia.
Mulțumim partenerilor, cadrelor didactice și elevilor care au participat la această activitate.
În cadrul temei,, EDUCAȚIE ȘI PREVENȚIE" , școala noastră în parteneriat cu Centrul Antidrog -CPECA Sibiu au desfășurat o activitate de educare și conștientizare la consumul de droguri.
Elevii claselor primare, împreună cu doamnele învățătoare, s-au deplasat cu autobuzul firmei de transport în comun Meditur Mediaș la Detașamentul de Pompieri din localitate, unde au desfășurat activități cu titlul Pompieri pentru o clipă.
Au fost impresionați de varietatea mașinilor speciale cu care acționează pompierii orașului nostru și profesionalismul acestora în mânuirea tuturor instrumentelor din dotare. Copiii s-au familiarizat cu unele dintre aceste instrumente, au pus întrebări, au schimbat impresii și au aflat cauzele și consecințele producerii incendiilor.
În a doua parte a activității, la școală, elevii au fost antrenați în derularea unor jocuri și concursuri tematice, au lucrat în echipe pentru a rezolva sarcini adecvate vârstei, au simulat intervenții ale pompierilor, au colorat și au decupat, s-au implicat în jocuri de rol.
În data de 1 Martie 2023 , elevii claselor a 6-a, sub îndrumarea doamnei bibliotecare Faraian Floriana au confecționat mărțișoare. Fiecare elev și-a scris numele pe un fluturaș al unui copac astfel personificând mărțișorul, talismanul menit sa poarte noroc. Copiii au citit cu voce tare Povestea mărțișorului după Passionaria Stoicescu scopul fiind dezvoltarea creativitații, imaginației și asocierii pozitive cu cărțile.
,,Pentru o zi ne-am transformat în turiști și am pornit să descoperim castelul din Mediaș – Biserica Sf. Margareta, alături de doamna Ioana Pătrășcoiu, ghid de turism și creator de experiențe.
După o scurtă prezentare a incintei fortificate Sf. Margareta – zidul de apărare, Turnul Clopotelor, Turnul Funarilor, Turnul Școlii, Turnul Mariei, vechea primărie etc, împreună cu ghidul am intrat în biserică unde, le-a explicat interiorul bisericii, cu elementele sale: altarul, orga, scuturile cu blazoane de pe boltă, galeria.
Călătoria a continuat prin centrul orașului, admirându-i clădirile pline de istorie și farmec, ultima oprire fiind la cofetărie unde ne-am delectat cu o prăjitură.,, Elevii claselor a III-a

Elevii claselor a IV-a au desfășurat o vizită la Muzeul Municipal din oraşul nostru medieval. Elevii au cunoscut și au înţeles mai bine trecutul istoric al strămoşilor noştri. Au descoperit lucruri importante din istoria locală despre care au învățat la istorie.

În a patra zi din Școala Altfel, î
n cadrul activității ,,Alimente sănătoase. Stil de viață sănătos", specialistul în terapii naturiste Lucian Răzvan Faloba le-a vorbit elevilor despre importanța alimentației în menținerea sănătății, cât si despre consumul alimentelor sănătoase. Prezentarea a fost însoțită de imagini care au exemplificat un stil de viață bazat pe alimente sănătoase prin comparație cu un stil de viață bazat pe alimente nesănătoase.
În sala de conferințe a Muzeului Gazelor Naturale din Mediaș, d-l Faloba Răzvan, specialist în nutriție, a prezentat elevilor claselor a II-a aspecte importante privind alimentația sănătoasă a fiecăruia dintre noi. În mod interactiv s-au stabilit alimentele necesare corpului pentru a fi rezistent, frumos și sănătos.
Elevii au participat activ la un concurs de ghicitori despre fructe și legume inițiat de un elev din clasa a II-a A. S-au răsfoit pliante, cărți și reviste cu conținuturi specifice. Au realizat colectiv un colaj reprezentativ pentru alimentația sănătoasă.
Pe fișe de lucru amuzante elevii au colorat alimentele preferate apoi au fost solicitați să deseneze ce anume își doresc să mănânce de fapt. Au urmat discuții referitoare la abuzul alimentelor nesănătoase.
Ca dovadă că produsele naturiste sunt delicioase am vizitat Magazinul Green Vita unde am găsit o mulțime de produse tentante și am servit napolitane. Am promis că vom merge și cu părinții pentru a mânca dulciuri în mod sănătos!
În ultima zi a săptămânii Școala altfel”, elevii claselor pregătitoare au fost antrenați într-o activitate cu o tematică din sfera educației rutiere. Au urmărit prezentări power point și au participat la jocuri interactive, au exprimat păreri în legătură cu comportamentul unor pietoni și bicicliști, au identificat semne de circulație și au aflat ce semnifică fiecare.
În a doua parte a activității am primit vizita a doi agenți de poliție din cadrul Biroului Rutier al Poliției Mediaș. Agenții de poliție le-au explicat elevilor care sunt normele rutiere pe care ei trebuie să le respecte, în calitate de pietoni sau în calitate de bicicliști, pe drumurile publice, le-au vorbit despre obligațiile pasagerilor din autoturism (locul pe care trebuie să-l ocupe copiii până la vârsta de 14 ani, folosirea corectă a centurii de siguranță) și au răspuns cu profesionalism și cu multă răbdare la întrebări.
Elevii și-au manifestat curiozitatea și interesul față de elementele componente ale uniformei de polițist, au dorit să vadă instrumentele pe care un agent de poliție le utilizează în misiuni și au fost impresionați de explicațiile agenților în ceea ce privește motivația folosirii violenței în misiunile lor. Au aflat că meseria de polițist are ca scop apărarea liniștii cetățenilor și respectarea legii.
Activitatea și-a atins obiectivele, cel puțin din punct de vedere informativ, urmează să punem în practică cele învățate.