Home > Repere istorice > Mediaș - Condiții naturale (caracterizare fizico-geografică)

Mediaș - Condiții naturale

          Medias, municipiu in judetul Sibiu, este situate pe valea raului Tarnava Mare, este mentionat pentru prima oara ca localitate in 1267. El se afla pe locul unei asezari intarite cu un val de pamant de la sfarsitul epocii bronzului. Pe Dealul Cetatii, pe care s-a inaltat Mediasul a existat castelul roman Media, s-a dezvoltat aici apoi un sat, iar in prima mentiune documentara il denumeste “Villa Medies”.
          Orasul este asezat pe o terasa a raului Tarnava Mare, relieful fiind format din dealuri atat la nord cat si la sud. Altitudinea maxima este de 555m in varful Dealului Wewern din NV Orasului. Zona joasa a orasului este reprezentata de albia si lunca Tarnavei Mari. Din punct de vedere climatic, se incadreaza in tipul de climat de dealuri, cu temperaturi medii anuale de 8°C - 9°C. Precipitatiile cele mai frecvente sunt ploile si zapezile, in sezonul rece fiind destul de frecvente si ceturile. Vanturile dominante sunt cele de NV, dar au caracteristici regulate ca durata, frecventa si ... . Iarna sunt frecvente inversiunile termice, cand pe dealuri se inregistreaza temperaturi cu 2°C - 5°C mai ridicate decat in lunca Tarnavei.
Tarnava Mare strabate orasul de la E-V pe o lungime de 6.2 km, avand afluenti directi, scurti, mai insemnati fiind: Valea Mosnei, Wewern, Ighis. Pe valea Ighisului s-a construit un lac de acumulare destinat alimentarii cu apa industriala a uzinelor din Copsa Mica.
          Spatiul geografic al Mediasului este dominat de padurea de foioase care acopera o parte din dealurile din jur. Apar cele doua etaje specifice:etajul stejarului si cel al fagului reprezentate prin mai multe specii lemnoase: steajarul brumarin, stejarul pufos, ulm, carpen, plop.La baza padurilor se dezvolta un strat- ierbos, toporasi, ghiocei, viorele, lacramioare si altele.Pe versantii sundici apar si stepele care constituie finetele si pasunile orasului.
          Fauna este cea specifica padurilor de foioase, caprioare, mistret, vulpi, viezure, iepure, veverita.
Pozitia fizico-naturala a Mediasului, varietatea reliefului local, climatul, potentialul geografic fac din Medias o asezare cu functii urbane deosebite, fiind cel mai important oras de pe Valea Tarnavei Mari.

de Rus Ioan Ovidiu și Florea Claudiu
îndrumător: prof. Nan Maria