Home > Oferta educaţională > Parteneriate > Patrula ECO

Concursul National „Patrula Eco”,
editia a II-a, an scolar 2009-2010

Echipa "Stejarul" a fost formată din următorii elevi:

 • Herciu H. Andreea Roxana
 • Vulcan C. Roxana Teodora
 • Kovaci M. Alexandra Gabriela
 • Cristea N. Nicolae Cosmin
 • Panţa I. Darius Sergiu
 • Gavril G. Andreea Bianca
 • Ivan A. Dragoş Ioan
 • Tufă I. Iulia Ana
 • Şerban N. Sergiu Nicolae
 • Alexandru A. Andreea Adriana
 • Ştirosu R. Oana Maria
 • Juchi V. Maria Virginia
 • Branişte Carmen
 • Szobo A. Roberth
 • Popşor I. Ioana Maria
 • Dulău L. Lavinia Luciana
  Aceşti elevi au participat şi la un program de monitorizare a efectelor acţiunii umane asupra mediului de viaţă prin monitorizarea Amprentei de Carbon

.

Patrula Eco
„Patrula Eco” este un Concurs National de responsabilitate sociala dedicat scolilor care doresc sa se implice in programe de educatie pentru mediu. Concursul, dincolo de premii, ofera posibilitatea implicarii scolii in rezolvarea problemelor de mediu, alaturi de partenerii institutionali locali.
Concept
Patrula Eco este un sistem de monitorizare a pasilor pozitivi in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator, dar si de colectare de date privind problemele de mediu cu care se confrunta comunitatile locale. Datele furnizate de „Patrula Eco” vor fi colectate, procesate si elaborate sub forma unui „Raport al Patrulei Eco”. Acest Raport este intocmit si va fi inaintat de catre Organizatori tuturor factorilor abilitati sa rezolve problemele de mediu semnalate in Raport: Agentii locale de Protectie a Mediului, Consilii Judetene, Primarii, Consilii Locale, societati comerciale si alte institutii care isi arata disponibilitatea de a se implica. Astfel, scolile implicate in Concursul National „Patrula Eco” au posibilitatea sa se implice activ in depistarea si rezolvarea problemelor de mediu cu care se confrunta comunitatea care genereaza populatia scolara.
Organizatori
Concursul National „Patrula Eco” este organizat de Editura Decesfera Media si Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.
Ce este „Patrula Eco”?
Patrula Eco este un grup de elevi, condus de un educator sau profesor coordonator, care observa factorii pozitivi si negativi din perimetrul in care locuiesc sau isi desfasoara activitatea. Coordonatorul Patrulei, isi asuma obligatia de a comunica cu organizatorul concursului si de a-i pune la dispozitie datele culese din teritoriu de Patrula Eco. In cazul scolilor inscrise in programele internationale de educatie pentru mediu derulate in România de catre Centrul Carpato Danubian de Geoecologie, coordonatorul programelor poate fi si coordonator al Patrulei Eco. O Patrula Eco poate avea doi sau mai multi coordonatori din aceeasi unitate de invatamânt.
Cine poate participa ?
La Concursul National „Patrula Eco” poate participa orice institutie de invatamânt din România care doreste sa se implice in solutionarea problemelor de mediu, participând totodata la o competitie deschisa, moderna, in care copiii sunt angrenati sa-si asume roluri, sa respecte termene si sa constientizeze ca actiunile lor de acum le asigura un climat mai bun de trai in viitor.
Durata concursului
Concursul se desfasoara pe durata anului scolar, in luna iunie a fiecarui an având loc Gala de premiere a participantilor la competitie. Concursul debuteaza la 15 septembrie 2009 si se va incheia in luna iunie 2010. O patrula poate fi inscrisa nu mai târziu de 20 noiembrie 2008. Vor fi 7 luni de competitie efectiva (noiembrie-mai).

Inscrierea in Concursul National „Patrula Eco”
Pentru a forma o Patrula Eco sunt necesare a fi indeplinite urmatoarele conditii:

1. Unitatea de invăţământ (gradinita, scoala, liceu, Palat al Copiilor) care doreste sa se inscrie in competitie trebuie sa desemneze un cadru didactic (educator, profesor) coordonator. O Patrula Eco poate avea doi coordonatori sau mai multi daca numarul membrilor Patrulei este atât de mare incât managerierea proiectului tinde sa devina dificila. De preferat ar fi ca la fiecare 30 de membri, peste cei 50 initiali, sa se mai adauge si participarea unui al doilea coordonator.

2. Coordonatorul desemnat prezinta Concursul elevilor din scoala si ii invita sa participe. O patrula este constituita si poate fi inscrisa in competitie când cel putin 50 de elevi din acea scoala isi manifesta interesul sa faca parte din „Patrula Eco” a scolii lor. Numarul mai mare de elevi atrage si un punctaj mai mare pentru scoala, dar arata si determinarea scolii de a se implica in rezolvarea problemelor cu care se confrunta pe plan local (cu cât sunt mai multi membri in Patrula Eco, cu atât si datele colectate de elevi vor fi mai numeroase, fapt ce denota forta unei Patrule, dar si capacitatea de a oferi celor indrituiti date cât mai complexe despre starea mediului inconjurator din comunitatea respectiva). Se trece apoi la pasul urmator.

3. Toate datele colectate de fiecare elev pe timpul Concursului Patrula Eco vor fi notate in Agenda Patrulei Eco. Agenda Patrulei Eco este furnizata de Organizator si se prezinta sub forma unei brosuri cu rubrici clar definite, pe intelesul elevului, care-l ajuta si-l indruma sa mentioneze aspecte pozitive si negative pe care le observa in mediul inconjurator. De asemenea, in Agenda Patrulei Eco vor fi si locuri speciale in care membrul Patrulei va trebui sa ataseze/lipeasca si fotografii elocvente care sa sublinieze aspectele mentionate in scris. Agenda va contine si alte date (informatii utile, calendar ECO, „stiati ca”) de interes pentru elevi. Pretul unei Agende a Patrulei Eco este 7 RON/exemplar, acesta fiind si singurul cost al Concursului. Restul costurilor sunt suportate de organizatori, Editura Decesfera Media fiind si sponsor al Concursului.

4. O data constituit grupul de minim 50 de elevi, coordonatorul „Patrulei Eco” completeaza cererea de inscriere in Concurs (cerere ce poate fi obtinuta accesând site-ul www.ccdg.ro), achita si comanda Agenda Patrulei Eco pentru fiecare elev ce face parte din Patrula Eco a Scolii respective (trimite organizatorului cererea completata cu toate anexele solicitate + copia dupa chitanta sau ordinul de plata care arata câte Agende ale Patrulei Eco sunt comandate) si solicita Organizatorului sa-i fie trimise Agendele de concurs. Impreuna cu Agendele, vor fi transmise si diplomele de participare pentru scoala participanta, directorul scolii, coordonator(i), elevii patrulei.

Agenda Patrulei ECO
Agenda Patrulei Eco este unicul instrument care atesta participarea unui elev in cadrul Patrulei Eco. Fiecare elev inscris in Patrula Eco va primi Agenda sa personala si va nota in rubricile special demarcate ceea ce obsreva ca se petrece in jurul sau. Agenda ofera posibilitatea de a puncta atât faptele bune, cât si faptele rele legate de mediul inconjurator. De asemenea, vor exista rubrici in care pot fi atasate/lipte fotografii, menite sa intareasca cele mentionate in scris. Agenda costa doar 7 RON si poate fi comandata doar de la Organizatorul Concursului National Patrula Eco, Editura Decesfera Media.

Insemnele Patrulei Eco
Patrula Eco din fiecare scoala poate avea un imn, o mascota si un nume propriu care sa o individualizeze in rândul celorlaltor Patrule. Insemnele alese trebuie trimise organizatorului pentru a fi omologate. Ele vor putea fi folosite dupa ce vor primi de la organizator certificatul de omologare si acceptare a acelor insemne. Folosim aceasta masura pentru a evita suprapunerile, repetarile de nume (ce ar putea duce la crearea unor confuzii), precum si pentru a evita eventualele probleme de copyright in ceea ce priveste insemnul grafic ales de o scoala. Comunicarea se face prin e-mail, certificatul de omologare si acceptare fiind transmis online.